3 February 2025
In elke documentaire staat het verhaal centraal van iemand die in de jaren ’70 naar Amsterdam verhuisde. Hoe vonden zij hun weg en wat waren hun ambities en dromen? Zo vertelt kunstenaar Hugo Kaagman over de punkscene die hij in Amsterdam ontdekte en hoe deze de basis vormde voor zijn kunstenaarschap. In de documentaires is ook aandacht voor de heroïne-epidemie op de Wallen en het beruchte politiebureau aan de Warmoesstraat, gelegen in destijds de meest criminele vierkante kilometer in Nederland.
De video's werden op vrijdag 31 januari in het bijzijn van de geïnterviewden gepresenteerd. Tv-maker en journalist Ad van Liempt, die de studenten gedurende het project begeleidde, was lovend over de documentaires: 'De studenten zijn er goed in geslaagd om de essentie van de geïnterviewden te vangen. Hun komst naar Amsterdam bracht sensationale veranderingen in hun leven en dat verbeelden ze uitstekend. De video's zijn van nationale tv-kwaliteit.'
Op de website van Biografie van Amsterdam zijn alle documentaires te bekijken.
Met de Biografie van Amsterdam werken studenten van de masteropleiding Publieksgeschiedenis een zich voortdurend uitbreidend portret van de stad Amsterdam en haar inwoners. Ieder studiejaar maken groepen studenten korte documentaires over een bepaald thema; in eerdere edities kwamen bijvoorbeeld de koloniale geschiedenis, het studentenleven, het openbaar vervoer en het Amsterdam van de jaren vijftig aan bod. De video’s worden onderdeel van de collectie van het Amsterdam Museum.
Van ‘living history’ tot tentoonstellingen en van speelfilms tot games: geschiedenis is overal. In de master Publieksgeschiedenis verwerf je de kennis en vaardigheden om de alledaagse omgang met deze fascinerende historische cultuur te bestuderen. Je denkt na over hoe geschiedenis het best met een beoogd publiek kan worden gedeeld, en werkt samen met professionals aan tastbare producten.