For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Van zoethout, Arabische gom, salmiak tot Hippocrates, Jacob van Maerlant en de Amsterdamse bedrijven Klene en Venco.
Kerngegevens van evenement Alles over drop
Datum
4 oktober 2025
Tijd
11:00 -13:00
Locatie
Allard Pierson

In twee uur tijd leer je van alles over drop, de geschiedenis, de grondstoffen, en hoe verschillend de dropcultuur per land is. Het verhaal wordt ondersteund door afbeeldingen, objecten, en met het proeven van diverse én bijzondere dropjes. In een demonstratie krijg je te zien hoe het productieproces van zoethout naar drop eruitziet.

We bekijken met conservator Katell Lavéant befaamde kookboeken zoals De verstandige kock of sorghvuldige huyshoudster en recepten uit onze collectie met onder andere zoethout. Tot slot sluiten we af met verrassende hapjes.

Spreker: 

Pauline Gingnagel heeft met behulp van haar studies scheikunde, biologie en geschiedenis, van allerlei voedingsproducten de geschiedenis, de productiemethode en het gebruik uitgezocht. Met haar bedrijf De DropKamer legt zij zich helemaal toe op drop. In haar workshops vertelt ze je alles over de geschiedenis, eetgewoonten in andere landen, manieren van produceren en nog veel meer. Zij laat daarbij ook veel aan drop gerelateerde voorwerpen zien die zij door heel Europa heeft verzameld en die een ware Wunderkammer beginnen te vormen.

Over het Allard Pierson

Het Allard Pierson is het museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam.

Het Allard Pierson is een van de UvA-podia in het Universiteitskwartier.

Allard Pierson

Oude Turfmarkt 127-129
1012 GC Amsterdam