Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Samen met externe partners werken we aan creatieve en verrassende oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.
GLOBALISE

Het VOC-archief in Den Haag behoort tot de grootste collectie aan historische bronnen die Nederland heeft. Met het project GLOBALISE worden de circa 5 miljoen pagina’s archiefmateriaal beschikbaar gemaakt voor digitaal onderzoek.

KNAW Huygens Instituut - KNAW IISG - UvA - VU - Nationaal Archief

Van klooster tot kenniskwartier

Onderzoekers van het 4D Research Lab maakten 3D-modellen van drie monumentale UvA-panden: de Oudemanhuispoort, BG5 en de nieuwe Universiteitsbibliotheek.

UvA - gemeente Amsterdam

REPUBLIC

Hoe ging de politiek te werk ten tijde van de Nederlandse republiek? In het project REPUBLIC digitaliseren historici en datawetenschappers van het Huygens Instituut de resoluties van de Nederlandse Staten-Generaal.

KNAW Huygens Instituut

De Joodse stad

De UvA, het Joods Cultureel Kwartier en de gemeente Amsterdam werken samen om het grotere verhaal te vertellen van het Joodse leven in Amsterdam, van de 17e eeuw tot nu.

UvA - gemeente Amsterdam - Joods Cultureel Kwartier

WOII door de ogen van Amsterdamse vrouwen

Hoe zag Amsterdam er in de Tweede Wereldoorlog uit en hoe keken Amsterdammers in die tijd naar hun eigen stad? De Amsterdam Diaries Time Machine brengt de oorlogsdagboeken van Amsterdamse vrouwen voor een breder publiek op een innovatieve manier samen.

UvA - VU - Stadsarchief Amsterdam - Atria - Joods Cultureel Kwartier - Verzetsmuseum

Klimaatmuseum maakt klimaatcrisis tastbaar

Het Klimaatmuseum is een reizend popup-museum dat de gevolgen van de klimaatcrisis invoelbaar wil maken voor een breed publiek. Het museum start in 2024 een reis langs UvA-locaties in het Universiteitskwartier.

UvA - gemeente Amsterdam - Klimaatmuseum