Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Midden in het historische hart van Amsterdam, in de nabijheid van talrijke culturele instellingen en creatieve bedrijven, bevindt zich een unieke concentratie geesteswetenschappelijke instituten. In dit Universiteitskwartier staan wetenschap en samenleving voortdurend in verbinding.
Humanities Labs

Hebben apen ritmegevoel? Kan AI bevooroordeeld zijn? Kunnen drones archeologische vondsten doen? Onderzoekers in de Humanities Labs werken met digitale technieken en experimentele methoden, en vaak in samenwerking met partners uit kunst, cultuur en maatschappelijke sectoren, aan de antwoorden op dit soort vragen. De bundeling van de labs uit alle disciplines onder één dak zorgt voor een krachtige en slagvaardige infrastructuur.

KNAW-infrastructuur

De instituten van het KNAW Humanities Cluster (HuC) beheren unieke collecties en bouwen duurzame infrastructuren voor innovatief geesteswetenschappelijk onderzoek in Nederland en daarbuiten. Het HuC ontwikkelt datastandaarden en stelt collecties en infrastructuur openbaar beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek, het onderwijs, de erfgoedsector en research software engineers. 

Humanities Venture Lab

Het Humanities Venture Lab van de UvA ondersteunt oriënterende, startende en gevestigde ondernemers in de geesteswetenschappen met coaching, workshops en werkplekken en kantoren in de binnenstad. Het Venture Lab beschikt over een groot netwerk van ondernemende geesteswetenschappers die kunnen helpen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Universiteitsbibliotheek

Op het Binnengasthuisterrein verrijst op de plek van het voormalige Binnengasthuisziekenhuis de nieuwe Universiteitsbibliotheek van de UvA. Het gebouw is ontworpen als een 21e-eeuwse bibliotheek: een inspirerende ontmoetingsplek waar je kunt studeren, onderzoeken en werken - kortom een plek waar de hele academische gemeenschap zich thuis voelt en welkom is.

UvA-podia

De UvA-podia Allard Pierson, SPUI25, Universiteitsbibliotheek en VOX-POP programmeren het hele jaar door activiteiten die veelal gratis toegankelijk zijn. Zo worden de resultaten van impactvol onderzoek toegankelijk voor een breed publiek.

Boek een ruimte

De Amsterdam Humanities Hub stimuleert ontmoeting, debat en onderzoek. Op diverse plekken in het Universiteitskwartier zijn ruimtes beschikbaar voor overleg, samenwerking en evenementen. Behalve medewerkers van de UvA en het KNAW Humanities Cluster kunnen ook externe partners en studenten van deze ruimtes gebruikmaken.
Meer informatie en reserveren
>