30 januari 2025
Dit innovatieve project wordt geleid door Floris Roelofsen, hoogleraar Formal Semantics van het UvA Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) en directeur van SignLab Amsterdam. Onderdeel van het project is het promotieonderzoek van Jos Ritmeester, die de ontwikkeling en het gebruik van de app onderzoekt. Het team innovatie van Auris is betrokken bij de ontwikkeling van de app en het team Onderzoek bij de begeleiding van het promotieonderzoek.
Meer dan 95% van de dove en slechthorende kinderen groeit op in een gezin met horende ouders, waarvan slechts een klein percentage gebarentaal leert. Deze kinderen hebben hierdoor vaak beperkte toegang tot een rijke en toegankelijke taalomgeving. Dat kan leiden tot achterstanden in hun cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling. ZINinNGT ondersteunt ouders bij het leren van gebaren en zinnen in NGT.
SignLab en Auris hebben in 2024 een eerste ontwerp van ZininNGT ontwikkeld. Daarin staan video’s met zinnen in gebarentaal uit het dagelijks leven van gezinnen met jonge kinderen. Hiermee kunnen ouders gebaren en zinnen zien en oefenen, en krijgen ze inzicht in de grammatica van NGT. Tijdens het project is continue input en feedback verwerkt van ouders, NGT-docenten en andere betrokkenen. Tijdens tests en interviews hebben ouders aangegeven dat de app aansluit bij wat zij nodig hebben.
In de samenwerking tussen de UvA en Auris komen wetenschappelijke kennis en praktijkervaring samen. Voor ZininNGT wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën, zoals motion capture en 3D avataranimaties. Motion capture is een techniek die helpt bij het vertalen van bewegingen en mimiek van mensen naar digitale 3D figuren.
Dit project draagt actief bij aan inclusiviteit, betere communicatie en gelijke kansen. Door ouders te ondersteunen, krijgen dove en slechthorende kinderen toegang tot een rijkere en meer toegankelijke taalomgeving. Dit bevordert zeer waarschijnlijk hun welzijn, onderwijssucces en toekomstperspectieven op de lange termijn.
Deze samenwerking tussen de UvA en Auris helpt mee aan inclusievere samenleving, waarin dove en slechthorende kinderen en hun families toegang hebben tot de middelen om zich optimaal te ontwikkelen. De innovatieve aanpak en technologieën van dit project reiken bovendien potentieel verder dan Nederland. Ze kunnen dienen als inspiratie en model voor soortgelijke initiatieven wereldwijd, waardoor de impact nog groter wordt.
De subsidie werd toegekend in de subsidieronde Expertisefunctie Zintuiglijk Gehandicapten, Open ronde Auditief/Communicatief 2024.