Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Tijdens de feestelijke opening van de tentoonstelling Ontmoet Rosa Luxemburg brengen kunst, muziek en een interactief programma haar nalatenschap tot leven. Luister naar een minicollege, ontmoet de kunstenaars en maak je eigen zaadpapier in een workshop door Guerilla Gardeners.
Kerngegevens van evenement Openingsfeest Rosa Luxemburg expo
Datum
3 april 2025
Tijd
16:30 -18:30
Locatie
BG 3
Ruimte
VOX-POP (begane grond)

Het programma

 

Q&A - Cleo Thomas van VOX-POP interviewt kunstenaars Nanny Kok & Gerard Vroon van de PhArtgroep. Zij vertellen over Rosa Luxemburg en hoe haar ideeën over sociale rechtvaardigheid en verzet hun werk hebben gevormd.

Mini-lezing door historica Sara Crombach - Zij vertelt hoe Luxemburgs ideeën nog steeds doorklinken in hedendaagse sociale en politieke debatten.

Een muzikaal eerbetoon aan Rosa Luxemburg - Accordeonist Erica Roozendaal brengt een speciale set geïnspireerd op het leven en activisme van Luxemburg.

Creatieve workshop: Maak je eigen zaaipapier! - Doe mee met de Guerilla Gardeners en recycle oud papier, voeg bloemzaden toe en maak biologisch afbreekbaar papier waarop je kunt schrijven en planten. Deel een boodschap van hoop of verzet - en geef het letterlijke wortels! 

Tentoonstelling - Bekijk de kunstwerken, ontmoet de kunstenaars en laat je inspireren door Rosa Luxemburgs blijvende nalatenschap.

Praktisch
Dit programma begint om 16.30 uur. De toegang is gratis, maar we vragen je wel om je vooraf in te schrijven voor het programma via het inschrijfformulier. Locatie: VOX-POP, binnengasthuisstraat 9.

Het programma is Nederlandstalig, de workshop is in Engels en Nederlands. 

Over de expo 'Ontmoet Rosa Luxemburg' 

Van 3 april tot 8 mei presenteert VOX-POP, in samenwerking met kunstenaars van de PhArt groep, een groepstentoonstelling gewijd aan het leven en werk van Rosa Luxemburg. Geïnspireerd door haar revolutionaire ideeën en activisme verkent de tentoonstelling haar nalatenschap door middel van diverse beeldende kunstwerken en een interactief randprogramma. Rosa Luxemburg (1871-1919) was een invloedrijke marxistische denker, politiek activist en revolutionair. Haar strijd voor sociale rechtvaardigheid, democratie en gelijkheid zijn vandaag de dag nog steeds zeer relevant. Haar ideeën vinden weerklank in hedendaagse debatten over economische ongelijkheid, klimaatactivisme en de impact van het kapitalisme op onderwijs en arbeid.

Guerilla Gardeners

Guerrilla Gardeners is een beweging die zich inzet voor het vergroenen van versteende buurten in Nederland. Met als missie 1 miljoen groene boomspiegels toveren we samen kale stukjes stad om tot bloeiende oases voor bijen, vlinders en mensen. Daarnaast organiseren ze duurzame en creatieve workshops guerrilla gardening. Je leert hoe je zelf de handen in de aarde kan steken en versteende plekken kunt omtoveren tot bloeiende oases. 

Nanny Kok & Gerard Vroon (sprekers)

Nanny en Gerard maken allebei deel uit van de PhArt groep. PhArt is een wisselende (zowel in samenstelling als disciplines) groep kunstenaars die om de paar jaar een filosoof/denker/schrijver als onderwerp neemt en daar een tentoonstelling bij organiseert. In 2019 deden we dat over Spinoza, in 2021 was Hannah Arendt het onderwerp en in 2024/25 Rosa Luxemburg. Voor de toekomst staat Franz Kafka op het programma. Zie www.phart.nl. 

Sara Crombach (minicollege)

Sara Crombach (1966) is onderzoeker en docent Oost-Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam, waar zij in 2019 promoveerde op haar proefschrift Ziia Buniiatov and the Invention of an Azerbaijani Past. Haar onderzoek richt zich op de erfenis van de Sovjet-Unie en de zoektocht naar nationale identiteit in Azerbeidzjan, voortkomend uit haar diepgaande betrokkenheid bij de regio. Oorspronkelijk opgeleid als pianiste aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam, specialiseerde zij zich in Russisch en Sovjet-repertoire, wat haar interesse in de sociale en politieke geschiedenis van de voormalige Sovjet-Unie aanwakkerde. Door haar werk met weeskinderen en vluchtelingen in Azerbeidzjan raakte zij gefascineerd door de impact van regionale conflicten, wat haar aanzette tot academisch onderzoek naar historische en hedendaagse dynamieken in de Kaukasus.

Erica Roozendaal (Accordeon)

Binnen de veelzijdigheid van alle kunstvormen ziet Erica zichzelf vooral als ‘storyteller’: het uitdrukken van een verhaal, een beleving of emotie, gebruikmakend van het medium dat zich daarvoor het beste dient. Muziek is haar grootste focus en speelt altijd een rol op het podium.

Naast uitvoerend kunstenaar is  Erica sinds 2020 verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Ze geeft onder andere accodeonles binnen PI: een programma speciaal ontwikkeld voor kleuters, en Jong KC, een vooropleiding voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Inleven in de belevingswereld van jonge kinderen, auditief onderwijzen, nieuwsgierigheid en creativiteit stimuleren: dit zijn de belangrijkste elementen van haar lespraktijk.

BG 3

Ruimte VOX-POP (begane grond)
Binnengasthuisstraat 9
1012 ZA Amsterdam