Dit programma is Nederlandstalig. De documentaire wordt in het Engels, met Nederlandse ondertiteling, vertoond. Voor zij die minder comfortabel zijn in het spreken in het Nederlands, is er ruimte om in het Engels te praten.
Dagelijks zien we beelden en berichten van het aanhoudende genocidale geweld in Gaza gepleegd door Israël, met ernstige humanitaire gevolgen voor de Palestijnse bevolking. De dramatische wijze waarop deze realiteit zich ontvouwt, contrasteert met de voorzichtige reactie van de universiteit. Dit verschil roept fundamentele vragen op over de rol van academische instellingen in het publieke debat, en over hun verantwoordelijkheid om maatschappelijke thema’s — ook wanneer die gevoelig liggen — kritisch en open te bespreken.
Als vertrekpunt van deze bijeenkomst vertonen we de documentaire Israelism, die de verwevenheid van pro-Israëlstandpunten in samenleving en onderwijs in de Verenigde Staten belicht. Daarna reflecteren we in een kort panelgesprek met Erella Grassiani, Radi Suudi, Yuval Gal en Waldo Swart op de Nederlandse context. Hoe beïnvloeden maatschappelijke normen en gevoeligheden het academische gesprek? Wanneer slaat voorzichtigheid of die drang naar onpartijdigheid om in stilzwijgen? En hoe waarborgen we academische vrijheid? Dit panelgesprek wordt gemodereerd door Mona Hegazy - docent Arabische literatuur en taal aan de Universiteit van Amsterdam.
Vanuit het panelgesprek gaan we over op een Long Table Talk, een interactieve en gelijkwaardige gespreksvorm die uitnodigt tot openheid en aandachtig luisteren — iets wat in het dagelijks leven vaak ontbreekt. Deze gespreksvorm is geïnspireerd op het werk van performancecollectief Split Britches, waarbij de grens tussen sprekers en publiek vervaagt. Rond een lange tafel met 12 stoelen kunnen deelnemers op elk moment aanschuiven of weggaan, terwijl anderen hen kunnen afwisselen als de stoelen bezet zijn. De tafel is bedekt met wit papier, waarop men vrij kan tekenen of noteren tijdens het gesprek.
Dit evenement is gratis en open toegankelijk voor geïnteresseerden. Aanmelden kan via de aanmeldlink.
Mona Hegazy modereert het panelgesprek. Zij is docente Arabische literatuur en taal aan de UvA. Daarnaast doceert zij Arabische taal en cultuur, en Global Identity Experience aan het AUC. Sinds 2020 zet zij zich actief in voor diversiteit en veiligheid binnen de Faculteit der Geesteswetenschappen, waar zij bijdraagt aan initiatieven die gericht zijn op het bevorderen van een inclusieve en veilige academische omgeving. Op dit moment doet zij onderzoek naar het gebruik van holistische pedagogiek, met name binnen het literatuur- en taalonderwijs. Ze is ook actief lid van moslimvrouwen collectief S.P.E.A.K.
Radi Suudi (1957) is freelance journalist en consultant. Hij studeerde politicologie en runt een adviesbureau gericht op interculturele communicatie, een onderwerp waar hij vorig jaar ook een handboek over publiceerde. Suudi groeide op in Hilversum met een Nederlandse moeder en een Palestijnse vader. De situatie in het Midden-Oosten houdt hem al jaren bezig – als journalist en sociaal wetenschapper, maar ook als medeoprichter van de Stichting Joods-Palestijnse Dialoog, waarmee hij Israëli’s en Palestijnen met elkaar in contact bracht.
Yuval Gal is een ex-Israëlische Joodse activist binnen de pro-Palestina beweging en was een van de oprichters van Erev Rav. Een gemeenschapsgedreven initiatief dat het Jodendom voorbij het zionisme verkent, met ruimte voor traditie, solidariteit en rechtvaardigheid. Vanuit een dekoloniaal en antiracistisch perspectief staat Erev Rav pal voor Palestijnse bevrijding.
Erella is een Nederlands-Israëlische antropologe en universitair hoofddocent aan de UvA. Ze onderzoekt nationalistische milities en sociale bewegingen in Israël en bestudeert de politiek van bomen in haar project over boomnationalisme. In het verleden heeft ze uitgebreid onderzoek gedaan naar het Israëlische leger en hierover een boek gepubliceerd: Soldiering under Occupation processes of Numbing among Israeli soldiers in the Al-Aqsa Intifada (2013 Berghahn Books). Ze is ook mede oprichter van gate48-platform voor kritische Israëli’s in Nederland.
Waldo Swart studeerde filosofie aan de UvA en internationale betrekkingen in Barcelona. In zijn masterscriptie onderzocht hij de rol van experts in het Nederlandse debat over Gaza. Hij is betrokken bij Docenten voor Palestina en The Hague Peace Projects en werkt aan de campagne #stuurcidideklasuit.
Een documentaire over een beweging van jonge Amerikaanse joden die vrijheid eisen voor het Palestijnse volk. Simone en Eitan worden opgevoed om de staat Israël koste wat het kost te verdedigen. Als ze met eigen ogen getuige zijn van de mishandeling door Israël van het Palestijnse volk, sluiten ze zich aan bij een beweging van jongeren die strijden tegen de oude garde over de centrale plaats van Israël in het Amerikaanse jodendom.