
Iedereen kent het fenomeen dat een geur je kan terugvoeren naar een bepaalde plek of een sterke associatie oproept. Maar kunnen we ook daadwerkelijk vaststellen en terughalen hoe vroeger rook? Een groep onderzoekers onder leiding van het Huygens Instituut dook in digitale erfgoedcollecties en bracht de belangrijkste geuren van Europa terug naar onze neuzen.
Het Allard Pierson geeft met deze tentoonstelling (te zien van 11 april tot 7 september) inzicht in de Amsterdamse eetcultuur van vroeger tot nu. Niet alleen de vraag wát de Amsterdammer at staat centraal, maar ook wanneer, door wie en waar werd gegeten? En waar kwamen de recepten en ingrediënten vandaan?
Hoe ziet Amsterdam eruit in 2050 en daarna? Wat eten we, hoe bewegen we door de straten, hoe wonen we en hoe leven we met elkaar? Tijdens de ToekomstTiendaagse van 12-21 juni 2025 was de Amsterdam Time Machine zal onderdeel van het programma zijn. Amsterdammers konden tijdens een speciale datasprint helpen om de geschiedenis van de stad tot leven te brengen, en ontdekten op het Festival op de Ring op 21 juni hoe hun huis en buurt er vroeger uitzagen.
Eeuwenlang werd Amsterdam gevormd door haar Joodse inwoners, maar wie in Amsterdam zoekt naar sporen van het Joodse verleden, vindt met name monumenten over de Tweede Wereldoorlog. Om het grotere verhaal te vertellen van het Joodse leven in de stad van de 17e eeuw tot nu, werken de UvA, de gemeente Amsterdam en het Joods-Cultureel Kwartier samen in het project De Joodse stad.