Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Een nieuwe digitale applicatie ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam en VU Amsterdam brengt oorlogsdagboeken van Amsterdamse vrouwen op een innovatieve wijze samen. Bij de lancering van deze Amsterdam Diaries Time Machine op 4 mei wordt ingegaan op het belang van dagboeken als bron voor historisch onderzoek.
Kerngegevens van evenement Lancering Amsterdam Diaries Time Machine
Datum
4 mei 2024
Tijd
14:00 -16:00
Fragment van het dagboek van Toby Vos (collectie Atria)
Fragment van het dagboek van Toby Vos (collectie Atria)

De dagboeken zijn afkomstig uit collecties van het Stadsarchief Amsterdam, Atria, het Joods Cultureel Kwartier en het Verzetsmuseum. Het zijn dagboeken die alle gaan over de periode van de Tweede Wereldoorlog. Door het combineren van de dagboeken van deze bijzondere vrouwen ontstaat een persoonlijke blik op een roerige periode in de Amsterdamse geschiedenis. Straatnamen, persoonsnamen en gebeurtenissen die in de dagboeken vermeld worden, worden – waar mogelijk - geïllustreerd met afbeeldingen uit bijvoorbeeld het Stadsarchief of van Wikidata. Daarnaast biedt de applicatie de lezer de mogelijkheid te zoeken op algemene thema's. Het eerste thema dat is uitgewerkt, is 'eten & drinken'.

De applicatie is een initiatief van het project Amsterdam Diaries (een samenwerking tussen UvA en VU Amsterdam) en de Amsterdam Time Machine, een onderzoeksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. De applicatie is ontwikkeld door Total Design, met steun van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Tijdens de lancering op 4 mei gaan verschillende sprekers in op de ontstaansgeschiedenis van het project, en op het belang van dagboeken als bron voor historisch onderzoek. Ook aanwezig is de hoofdpersoon van een van de dagboeken die voor de applicatie zijn gebruikt. Mevrouw Vieyra-Pront werd in de Tweede Wereldoorlog als Joodse baby ondergebracht bij een pleeggezin van twee dames in Amsterdam-Zuid, die een dagboek bijhielden over haar eerste levensjaren. Zij zal worden geïnterviewd door Marleen Rensen en voorlezen uit dit bijzondere dagboek.

Toegang tot de bijeenkomst is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Meld je dus snel aan!

Amsterdam Diaries

Amsterdam Diaries is een samenwerkingsproject onder leiding van de UvA en de VU. Dit project wil persoonlijke verhalen van Amsterdammers door de eeuwen heen verzamelen, bestuderen en aan een breed publiek presenteren. Met een interdisciplinair onderzoeksteam worden dagboeken bekeken vanuit het perspectief van Amsterdam als wereldstad. Enerzijds richt het project zich op de verhalen van migranten die zich in de stad hebben gevestigd; anderzijds wordt gekeken naar de 'wereld' in het dagelijks leven van Amsterdammers die altijd in Nederland gewoond hebben, maar die schrijven over wereldnieuws, literatuur, muziek of relaties.

Over de Amsterdam Time Machine

De Amsterdam Time Machine (ATM) is een open onderzoeksinfrastructuur over de geschiedenis van Amsterdam. In deze ‘Google Earth van het verleden’ zullen gebruikers uiteindelijk terug in de tijd kunnen reizen en door de stad navigeren op het niveau van buurten, straten en huizen. Onder leiding van de UvA wordt samengewerkt met partners uit het veld van onderzoek, erfgoed, de creatieve industrie en met maatschappelijke organisaties. Het doel is alle digitale historische data van de stad en haar inwoners met elkaar te verbinden en te koppelen aan historische kaarten en 3D modellen. Daarnaast wil de ATM bijdragen aan de toekomstige inrichting van de stad onder het motto ‘Understanding the past to help shape the future’.