Lancering 3D-reconstructies van monumentale UvA-panden
Tijdens deze feestelijke lancering presenteren onderzoekers van het 4D Research Lab hun werk en vertellen ze over hun werkwijze en het belang van hun onderzoek. Na een panelgesprek bieden we een wandeling langs de verschillende gebouwen aan, en kun je de reconstructies ter plekke via je telefoon bekijken. Ook kom je meer te weten over de toekomstige ontwikkeling van de panden. Afsluitend is er een borrel binnen het thema van historisch Amsterdam.
14.45 – 15.00 Inloop
15.00 – 15.10 Welkom & programma door Anikka Fulop
15.10 – 15.30 Presentatie 4D Research Lab door Tijm Lanjouw
15.30 – 16.00 Panelgesprek met Lotte Terwel, Lex Bosman, Bert Nap en Kees Lammers
16.00 – 16.15 Discussie en plenair deel afronden
16.15 – 17.00 Wandelen op eigen initiatief & netwerkborrel
Onderzoekers van het 4D Research Lab verzamelen door middel van archief- en literatuuronderzoek zo veel mogelijk historische data van een plek, op basis waarvan ze 3D-modellen met de toegevoegde dimensie tijd ontwikkelen.
In het Universiteitskwartier richtten de onderzoekers zich op drie gebouwen: de Oudemanhuispoort, BG5 en de nieuwe Universiteitsbibliotheek. Via historische bronnen konden ze heel nauwkeurig nagaan hoe deze gebouwen er door de eeuwen heen uit moeten hebben gezien – van grote lijnen tot aan kleine details in metselwerk, gevels en daken.
Op de geboortegrond van de Universiteit van Amsterdam, midden in het centrum van de stad, ligt het Universiteitskwartier: een gebied voor rust en reflectie temidden van de drukte van de stad. Het Universiteitskwartier herbergt een unieke concentratie van geesteswetenschappelijke instituten van de UvA en de KNAW, en is door de gemeente Amsterdam aangewezen als een van de Innovatiedistricten van de stad. Het gebied vormt de thuisbasis voor de Amsterdam Humanities Hub, waarin UvA, KNAW en gemeente samenwerken. In de toekomst zal de volledige Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA geconcentreerd zijn in het gebied. Eerder al zijn de onderzoekslabs van de faculteit samengebracht in het Bushuis. Het 4D Research Lab is een van deze Humanities Labs.
Na de lancering zijn de reconstructies te bekijken op deze website.