Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op de plek waar de nieuwe Universiteitsbibliotheek van de UvA verrijst, stond voorheen een ziekenhuis. Hoe zag het chirurgisch theater in dat ziekenhuis eruit? Hoe is de Oudemanhuispoort ontstaan? Wat ging er vroeger schuil achter de piramide van gebouw BG5? Dat en meer is te zien in de virtuele reconstructies die wetenschappers van het 4D Research Lab maakten van drie monumentale UvA-panden in het Universiteitskwartier.
Kerngegevens van evenement Wandelen door de geschiedenis van het Universiteitskwartier
Datum
21 mei 2024
Tijd
15:00 -17:00
Locatie
BG 3
Ruimte
VOX-POP

Tijdens deze feestelijke lancering presenteren onderzoekers van het 4D Research Lab hun werk en vertellen ze over hun werkwijze en het belang van hun onderzoek. Na een panelgesprek bieden we een wandeling langs de verschillende gebouwen aan, en kun je de reconstructies ter plekke via je telefoon bekijken. Ook kom je meer te weten over de toekomstige ontwikkeling van de panden. Afsluitend is er een borrel binnen het thema van historisch Amsterdam.

Programma

14.45 – 15.00    Inloop   

15.00 – 15.10    Welkom & programma door Anikka Fulop

15.10 – 15.30    Presentatie 4D Research Lab door Tijm Lanjouw  

15.30 – 16.00   Panelgesprek met Lotte Terwel, Lex Bosman, Bert Nap en Kees Lammers 

 

Onderzoekers van het 4D Research Lab verzamelen door middel van archief- en literatuuronderzoek zo veel mogelijk historische data van een plek, op basis waarvan ze 3D-modellen met de toegevoegde dimensie tijd ontwikkelen.

In het Universiteitskwartier richtten de onderzoekers zich op drie gebouwen: de Oudemanhuispoort, BG5 en de nieuwe Universiteitsbibliotheek. Via historische bronnen konden ze heel nauwkeurig nagaan hoe deze gebouwen er door de eeuwen heen uit moeten hebben gezien – van grote lijnen tot aan kleine details in metselwerk, gevels en daken.

Over het Universiteitskwartier

Op de geboortegrond van de Universiteit van Amsterdam, midden in het centrum van de stad, ligt het Universiteitskwartier: een gebied voor rust en reflectie temidden van de drukte van de stad. Het Universiteitskwartier herbergt een unieke concentratie van geesteswetenschappelijke instituten van de UvA en de KNAW, en is door de gemeente Amsterdam aangewezen als een van de Innovatiedistricten van de stad. Het gebied vormt de thuisbasis voor de Amsterdam Humanities Hub, waarin UvA, KNAW en gemeente samenwerken. In de toekomst zal de volledige Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA geconcentreerd zijn in het gebied. Eerder al zijn de onderzoekslabs van de faculteit samengebracht in het Bushuis. Het 4D Research Lab is een van deze Humanities Labs.

Na de lancering zijn de reconstructies te bekijken op deze website.

BG 3

Ruimte VOX-POP
Binnengasthuisstraat 9
1012 ZA Amsterdam