14 april 2025
Of het nu gaat om klimaatverandering, de kansen en gevaren van AI of de omgang met het koloniale verleden: de vraagstukken van onze tijd hebben grote impact op hoe wij ons als mensen tot elkaar verhouden. Dat is het terrein van de humanities, en op dat vlak is in het Universiteitskwartier een unieke concentratie van kennis en talent aanwezig. De Amsterdam Humanities Hub helpt deze te verbinden met vragen uit de samenleving door:
Dankzij de samenwerking in de AHH zijn in de afgelopen jaren al verschillende partnerschappen tot stand gebracht, waaronder:
De UvA, gemeente Amsterdam en het Joods Cultureel Kwartier brengen de geschiedenis van Joods Amsterdam terug in de buurten: eerst Vlooienburg en Uilenburg, in 2025 ook Rapenburg en De Plantage.
Een coalitie van UvA, VU, Stadsarchief, Atria, Joods Cultureel Kwartier en het Verzetsmuseum brengt de oorlogsdagboeken van Amsterdamse vrouwen voor een breed publiek samen op een interactieve website.
De UvA en de gemeente werken samen met de Koninklijke Marine en het Scheepvaartmuseum om alle historische informatie over het eiland Kattenburg in kaart te brengen.
Het Universiteitskwartier is de geboortegrond van de Universiteit van Amsterdam. Sinds enkele jaren is het de thuisbasis voor de Faculteit der Geesteswetenschappen, met onderwijs in onder andere de Oudemanhuispoort en op het Binnengasthuisterrein, innovatief onderzoek bij de Humanities Labs in het Bushuis, en ondernemerschap bij het Venture Lab. Ook het Allard Pierson is in het gebied gevestigd, en later dit jaar zal de opening van de nieuwe Universiteitsbibliotheek een nieuwe impuls aan het gebied geven.
De instituten van het KNAW Humanities Cluster (IISG, Huygens ING en Meertens) bieden een unieke onderzoeksomgeving met een hoogwaardige infrastructuur voor geesteswetenschappers in heel Nederland.
De gemeente Amsterdam heeft het Universiteitskwartier aangewezen als een van de Innovatiedistricten van de stad. Via de Aanpak Binnenstad wil de gemeente het gebied behouden als een 'toeristenluwe' plek voor sociale en culturele innovatie, die bijdraagt aan een leefbare stad. De geesteswetenschappen geven invulling aan gemeentelijke thema's als thuisvoelen in de stad en verantwoorde digitale transformatie.