Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het Klimaatmuseum komt in 2024 met een pop-up expositie naar de Universiteit van Amsterdam. Studenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen ontwikkelen samen met het museum een expositie waarin de urgentie van de klimaatcrisis invoelbaar wordt gemaakt voor het publiek.

Het Klimaatmuseum is een reizend popup-museum met als doel om de urgentie van klimaatverandering te laten zien. Volgens oprichter Laura van Rutten, alumnus van de master Publieksgeschiedenis van de UvA, is dat laatste hard nodig. ‘Dat klimaatverandering grote gevolgen heeft, weten we natuurlijk al langer dan vandaag – we kennen de feiten en weten wat de oorzaak is. Toch doen we veel te weinig om het probleem op te lossen. Blijkbaar hebben we aan feiten niet genoeg; we komen pas in beweging als iets ons raakt. Om dat te bereiken hebben we verbeelding en creativiteit nodig.’

Samenwerking

Om de expositie te realiseren werkt het Klimaatmuseum met verschillende partners samen, waaronder de Faculteit der Geesteswetenschappen. De samenwerking kwam tot stand toen oprichter Laura van Rutten via het Humanities Venture Lab in contact kwam met UvA-docent Colin Sterling (Museumstudies), die zich in zijn onderwijs en onderzoek al langer bezighoudt met het onderwerp duurzaamheid. 

Multidisciplinair

Het project biedt de studenten praktijkervaring in hoe ze verschillende doelgroepen kunnen betrekken bij complexe vraagstukken. Bij het samenstellen van de expositie gaan ze de klimaatcrisis vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines benaderen.

Ook studenten van andere opleidingen, waaronder Mediastudies en Museumstudies, zullen in de komende tijd een bijdrage leveren aan de multidisciplinaire tentoonstelling. Vanaf mei 2024 is de expositie te zien bij VOX-POP, de creative space van de Faculteit der Geesteswetenschappen.